23 Ağustos 2016 Salı

Bir Hormon Karakterimizi En Fazla Ne Kadar Etkileyebilir?




Nedir bu testosteron, neden erkeklik hormonu denir, kadınlarda bulunmaz mı, herkeste eşit miktarda mı bulunur? Bütün bunların cevabını kabaca hepimizin verebileceğini tahmin edebiliyorum.Vereceğimiz cevapların doğruluğunu tartışalım bence biraz şimdi...

19 karbon, 28 hidrojen ve 2 oksijenden oluşan testosteron hormonu, steroid yapılı bir hormon olup sadece erkeklere değil kadınlara da eril özelliklerin verilmesini sağlar.Peki nedir bu eril özellikler?

Lider dediğimizde herkesin aklında eril özellikleri güçlü, özgüven sahibi ve zeki insanlar gelir.Bunun tek nedeni tarihte yaşanan tecrübeler değil, aynı zamanda genlerimizde kodlu olan testosteron hormonunu bulunduruyor olmamız.Bu hormon, vücutta bulunma düzeyine göre insan karakterine sandığımızdan daha fazla etki ediyor.Şöyle ki, bilim insanlarına göre birinin jestlerine bakarak onun testosteron seviyesi hakkında rahat rahat yorum yapabiliriz.Özgüveni işaret eden davranışlar, saldırganlık, açık zihin, fiziksel güç fazla testosteron göstergesidir.

Hepimiz ilkokul yıllarında öğretmenlerimiz tarafından sözel ya da sayısal zekaya mı sahip olduğumuzu belirlememiz konusunda pasif bir zorlama görmüşüzdür.Kızların genellikle erkeklerden daha iyi ezber yapmasının, erkeklerinse pratik matematik işlemlerdeki başarısının bir nedeni vardı, testosteron.Erkeklik hormonu beyinde olgular ve olaylar arasında bağlantı kurma ve bunun sayesinde dolaylı olarak sayısal işlemlerde başarı sağlar.Matematik konusunda başarılı birini gördüğünüzde erkek ya da kadın fark etmeksizin ona rahatlıkla bunun vücudundaki testosteron miktarının fazlalığından dolayı olduğunu söyleyebilirsiniz.

Ellerinize dikkatli bir şekilde bakın.Yüzük parmağınız mı yoksa işaret parmağınız mı daha uzun?
Bild gazetesinin haberine göre, "Biology Letters" dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları, parmak uzunluklarınızın birbirine oranı testosteron miktarınız ve buna bağlı olarak karakterinize dair bir çok bilgi veriyor.Araştırmaya göre;
Yüzük parmağı işaret parmağından uzun olan bireyler sayısal işlem ve mantık kurma konusunda açık ara daha yüksek beceriye sahip.
Yüzük parmağınız işaret parmağınızdan kısaysa bunun tam tersi sözel konularda ve buna benzer beynin sağ bölgesini kullanmamızı sağlayan işlemlere daha yatkınsınız demektir.
Tüm bu bilgilerle bir bireyin yüzük parmağının uzunluğuyla onun sportif yetenekleri, saldırganlığı, fiziksel ve zihinsel gücü hakkında pek çok bilimsel sonuca ulaşabiliriz.Hormonun miktarı, spora ve bedensel aktivitelere olan yatkınlığınızı doğru orantılı olarak etkiliyor.

Peki bunun mantıksal bir açıklaması var mı?
Olay tamamen insanın anne karnında ürettiği testosteron miktarına bağlı olarak gelişiyor yani yüzük parmağınızın uzunluğu, anne karnında gelişiminize etki eden testosteron miktarıyla doğru orantılı.

Testosteron miktarının vücudumuza yaptığı en ilgi çekici etkilerden biri de şüphesiz kazayla ölüm riskimize olan etkisi.Vücudunuzdaki testosteron miktarının fazlalığı, orantılı olarak kazayla ölüm riskinizi artırıyor.

Testosteron miktarı, beyninizdeki adalet duygunuzu, statü arzunuzu ve ekonomik meselelerdeki yeteneğinizi olumlu yönde etkiler.Yapılan araştırmaya göre, testosteron miktarı erkeklerin maddi konularda adalet, aksi halde üstünlük durumunu arzulamalarını sağlıyor.

Peki insan türü testosteronun kişiliklerinde oluşturdukları bu salgırgan ve yıkıcı etkiyi nasıl en aza indirebilir?
Araştırmalar çok ilginçtir ki bu etkilerin çocuk sevmek ya da elinize bir oyuncak bebek bile almanın bu etkiyi azaltacağını, bu eylemlerin sizi daha sakin ve huzurlu bir insan haline dönüştürme de yapıcı bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Çok ilginçtir ki kadınlar erkeklerin yüzlerine baktıklarında onların testosteron miktarları hakkında kesin sonuçlara ulaştıkları araştırmalarca kanıtlanmıştır.Yüz biçiminiz ve sesinizin kalınlığı testosteron miktarınızın belirgin göstergesi.


Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Testosterone
https://saltuerk.wordpress.com/2014/07/04/genler-ve-karakter-olusumu
Nat-Geo-The sciene of men

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder